ΧΟΛΙΝΗ

ΧΟΛΙΝΗ
Η χολίνη είναι μια χημική ουσία που αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά της διατροφής. Στο σώμα μας παράγεται σε μικρές ποσότητετς στο συκώτι με τη βοήθεια της βιταμίνης Β12, του φυλλικού οξέος και του αμινοξέος μεθειονίνη.
Τη συναντάμε σε μια χημική ένωση, την φωσφατιδιχολίνη, η οποία αποτελεί περίπου το 1/3 της λεκιθίνης και χαρακτηρίζεται σαν λιποτροπική ουσία γιατί προφυλάσσει το συκώτι από την υπερβολική συσσώρευση λίπους.
Η χολίνη μαζί με το οξικό οξύ σχηματίζει την ακετυλοχολίνη, μια ουσία που είναι απαραίτητη για την μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων. Χωρίς αυτή, κανένα από τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει.
Τα συμπληρώματα χολίνης επίσης αυξάνουν την συσσώρευση της ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο.  Η ακετυλοχολίνη είναι ένα σημαντικό χημικό του εγκεφάλου που χρησιμεύει σε αρκετές εγκεφαλικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης.
Πηγές φυσικής χολίνης: Κόκκινα κρέατα, γάλα, δημητριακά, σόγια, κρόκος αυγού, συκώτι, νεφρά, ρεβίθια, φακές, σιτάρι.
Ημερήσια δόση: Η ημερήσια πρόσληψη της χολίνης είναι από 50 έως 70 mg.
Σημάδια ανεπάρκειας. Σε περίπτωση ανεπάρκειας χολίνης παρουσιάζεται αύξηση του λιπώδους ιστού, αύξηση της πίεσης, έλκος στομάχου, δυσλειτουργία του ήπατος και των νεφρών ενώ στα έμβρυα έχει δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του.
Υψηλή δοσολογία. Είναι τοξική σε πολύ μεγάλες δόσεις. Συμπτώματα της κατάχρησης είναι ο ίλιγγος, η ναυτία και οι διαρροϊκές κενώσεις.
Θεραπευτικές χρήσεις. Η χορήγηση χολίνης, κυρίως ως φωσφατιδυλοχολίνη, χρησιμοποιείται για την θεραπεία διαταραχών του ήπατος, υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, νόσο του Alzheimer, και διπολική κατάθλιψη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυξάνοντας την περιεκτικότητα ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο με συμπληρώματα χολίνης έχει σαν αποτέλεσμα την βελτιωμένη μνήμη, ιδιαίτερα σε ασθενείς με την νόσο του Alzheimer. Τέλος κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι συμμετέχει στο μεταβολισμό της ομοκυστείνης, επομένως είναι ευεργετική και για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Χολίνη.
Συνιστ. ἡμερ. δόση.

10-50 mg.
Τροφὲς
mg/100 gr.
Κρόκος αὐγοῦ
1700
Ρεβύθια
780
Φακὲς
710
Ρύζι
650
Συκώτι
550
Σιτάρι
400
Φασολάκια
340
Ἀρακὰς
270
Λάχανο
250
Σπανάκι
240
Μαγιὰ μπύρας
240
Ἡλιόσποροι
220
Φύτρα σπόρων
210
Κυταρίνη
140
Κριθάρι
140
Χοιρινό κρέας
120
Ἀρνίσιο
110
Λιναρόσποροι
110
Πατάτες
110
Λαχανικὰ
100
Καρότα
95
Καλαμπόκι
92
Λαχούρι
70
Τυρὶ
50
Φροῦτα
10

Δεν υπάρχουν σχόλια: